Is “een fantastisch 2019 zonder zorgen” wensen wel een goed idee?

Goed bedoeld

“Ik wens je een jaar met enkel positieve dingen!”
We horen het zo vaak bij jaarovergangen (en verjaardagen) en natuurlijk is het goed bedoeld, namelijk we willen de andere gelukkig zien.
Maar door mekaar dit telkens te wensen, creëeren we samen de illusie dat “fantastische jaren zonder zorgen” de norm zijn om gelukkig te zijn. Wanneer we dan terugblikken op het vorige jaar en beseffen dat het (weer) niet zorgeloos was, voelen we ons teleurgesteld, ontevreden, zelfs ongelukkig.

Cycli

Dit terwijl iedereen wel weet dat het leven hoogtes en laagtes heeft. Dat dit normaal is, dat het altijd zo geweest is en altijd zo zal zijn.
Deze natuurlijke cycli kunnen aanvaarden, brengt evenwicht en rust. Geloven in enkel positieve gebeurtenissen als voorwaarde tot geluk brengt ontgoocheling, een gevoel van falen en stress.

Eenvoudig geluk, tevreden zijn met wat er is, dankbaarheid voor – en de zegening zien in elke ervaring, dit zijn sleutels voor geluk. Niet de illusie van een éénzijdig positief hollywood-achtig leven.

Evenwicht in steun en uitdaging

Het leven brengt je steeds een balans van ondersteuning en uitdaging. Sommige gebeurtenissen ondersteunen je, alles lijkt vlot te lopen, het zit je mee. Een nieuwe relatie, promotie op het werk, hulp van een vrienden: je voelt je op de hoogte van de golf en verlangt dat het steeds zo zal blijven.

Andere gebeurtenissen zijn moeilijk, alles schijnt tegen te werkt. Een ziekte, financiële zorgen, een crisis in je relatie: je ervaart een dieptepunt en wilt dat het zo snel mogelijk overgaat.

We zijn geneigd om enkel voorspoed te willen in ons leven. Maar het zijn net de tegenslagen die ons sterker maken en ons verder vooruit helpen. Dan kunnen we belangrijke levenslessen leren. “De dalen zijn het vruchtbaarst.” zegt men.

Tip voor meer balans en minder stress

Kijk wat er moeilijk was in 2018. Zoek bij elke ‘negatieve’ gebeurtenis wat de zegeningen zijn.
Hoe heeft deze ‘tegenslag’ je geholpen: heb je moeten creatief nadenken, je grenzen zoeken, jezelf bijschaven, leren verdraagzaam zijn, enz? Wat heeft het je bijgebracht?
Welke wijsheid heb je eruit geleerd? Welke positieve gevolgen heeft het gebracht in je leven?
Bv.: een ziekte heeft je doen inzien waar je grenzen liggen, sindsdien respecteer je deze, daardoor ben je zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal sterker. De ziekte heeft je ook getoond wie je echte vrienden zijn, je vriendschappen zijn sindsdien oprechter en waardevoller. En zo verder.

Doe dit voor elk moeilijk moment en durf diep te kijken, ga in detail zoeken welke positieve aspecten het je gebracht heeft, en het rimpeleffect ervan in je leven.

Zo ervaar je dat je leven een evenwicht van hoogtes en laagtes heeft. Die balans zien, brengt rust en tevredenheid.

Vind je dit moeilijk en wil je graag hulp, mail of bel me: 0486 15 25 41, ik help je met plezier.

Balans in je percepties van de gebeurtenissen in je leven brengt je innerlijke rust en tevredenheid. Ideaal als stress preventie!