Waarom het beter is om het nieuws te lezen of te horen i.p.v. het te zien

Sensatie geeft stress

We weten het allemaal: de media moet ons informeren maar moet ook verkopen. En dat gebeurt het vlotst met emoties, sensatie.
In normale situaties kunnen we die sensatie aan. Maar nu, in stresserende tijden door Covid-19, hebben we geen nood aan extra drama. Integendeel, die overload aan emoties wakkert constant onze stresshormonen aan, waardoor wij in een staat van permanente stress verkeren.

Beelden zijn intenser

Het gezegde “beelden zeggen meer dan woorden”, is hier zeker van toepassing. Een beeld zien van zorgverleners in beschermingspakken is emotioneel intenser dan de beschrijving lezen.
Nu wij elke dag, vaak meermaals per dag, willen op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen in de coronacrisis, is het meer dan ooit belangrijk om voorzichtig om te springen met de hoeveelheid sensatie die wij binnen krijgen.
Daarom is het beter, gezonder, om eerder naar het nieuws te luisteren op de radio, of te lezen in de krant of op internet, dan het te bekijken op de televisie.

Eénmaal per dag is voldoende

Net zoals de wijze waarop je de informatie binnen krijgt belang heeft, is ook de hoeveelheid ervan bepalend. We moeten echt niet elk uur weten hoeveel mensen opgenomen zijn in de ziekenhuizen en hoeveel mensen overleden zijn in Italië, Spanje of Frankrijk. Als we éénmaal per dag ons informeren over de recente ontwikkelingen weten we voldoende.
Hier ook veroorzaakt deze overload aan nieuwsberichten een permanente staat van onnodige stress.

Blijf geïnformeerd, maar wees zuinig met sensatie: luister of lees de nieuwsberichten maximaal éénmaal per dag.

Heb je het moeilijk, voel je stress en kan je hulp gebruiken? Bel me   mail me of maak een afspraak  Ik help je graag!

Lees ook mijn ander blogs in de reeks ‘Rust en veerkracht tijdens Covid-19’: