Er bestaan geen ‘alternatieve’ geneeswijzen …

De opdeling ‘klassieke’ en ‘alternatieve’ geneeswijzen is achterhaald. Beter komt er een nieuwe: geneeswijzen waarvan de werking bewezen is en deze bij wie dit niet zo is.
Sommige geneesmiddelen uit de ‘klassieke’ lijst zullen belanden in de ‘niet bewezen werking’ categorie. Sommige ‘alternatieve’ methodes horen thuis in de ‘bewezen werking’ categorie, onder andere chiropraxie.

Collega chiropractor Luc Ailliet heeft hierover een waardevol artikel gepubliceerd in het tijdschrift “Huisarts Nu” samen met prof. em. Marc De Meyer.

Niet beter dan placebo

Halverwege de jaren negentig werden de criteria voor Evidence Based Medicine (EBM), Geneeskunde op basis van bewijs, ontwikkeld. Hoewel er kritiek is op EBM, heeft het als doel d.m.v. gecontroleerde klinische onderzoeken het kaf van het koren te scheiden wat betreft bewijs van werkzaamheid van geneesmiddelen en -methoden.

Men zou kunnen aannemen dat alle ‘klassieke’ geneesmiddelen voldoen aan de criteria voor wetenschappelijk bewijs van effectiviteit. Toch is dit niet zo, velen zijn nooit gescreend. Tenminste 35 ‘geneesmiddelen’ zijn deze naam niet waardig: ze passeren de test niet en zijn niet beter dan een placebo terwijl ze wel ongewenste neveneffecten hebben. Het gaat om oa. Effortil, Deanxit en Balsoclase. Ook veel vasodilatoren (vaatverwijders) zouden nu niet goedgekeurd worden. Dit zijn geen ‘genees’-middelen, ze moeten eigenlijk geschrapt worden uit het Geneesmiddelen Repertorium.

Wel bewezen: Chiropraxie en Acupunctuur

Daarentegen zijn er sommige ‘alternatieve’ methodes die wel voldoen aan de strenge criteria van Evidence Based Medicine.

Bepaalde kruiden (vingerhoedskruid en Sint-Janskruid bv.), cognitieve gedragstherapie, EMDR en acupunctuur hebben een bewezen werking.

Ook chiropractische manipulatie blijkt volgens EBM-criteria werkzaam te zijn voor lumbale hernia, lage rugpijn en nekpijn. Bij nekpijn bieden herhaalde manipulaties meer pijn verlichting en beter functioneren dan bepaalde medicatie.

Chiropraxie moet voor deze indicaties erkend en terugbetaald worden. In 12 Europese landen en 40 landen wereldwijd wordt chiropraxie wel erkend als werkzame geneeswijze.

Persoonlijke noot

Er is ook kritiek op Evidence Based Medicine. Eén argument luidt: het is niet omdat onderzoek niet kan bewijzen dat iets werkt, dat dit bewijst dat het niet werkt. Vooral bij homeopathie wordt dit argument aangehaald.

Maar het wordt tijd dat de heerschappij van de ‘klassieke’ geneesmiddelen en de stempel die door de overheid, mutualiteiten en universiteiten geplakt wordt op ‘alternatieve’ geneeswijzen herbekeken worden. Zodat er meer duidelijkheid, veiligheid, keuzevrijheid en toegankelijkheid is voor alle patiënten. Ik hoop dat dit uitstekend artikel van Luc Ailliet en prof. em. De Meyer in “Huisarts nu” een kentering in beweging zet.

Lees hier het volledig artikel:

Lees ook mijn andere blogs in deze categorie “Media”